Pelud

Pelud ili cvjetni prah, jedna od rijetkih prirodnih namirnica koje se ne mogu proizvesti u laboratoriju, sadrži sve hranjive tvari nužne za rast i razvoj organizma: bjelančevine, masti, ugljikohidrate, vitamine, minerala, enzime, hormona, a zbog sadržaja polifenola, nekih vitamina, minerala i organskih tvari prirodni je antioksidans koji neutralizira slobodne radikale.

Pelud pčele sakupljaju sa biljaka. Da bi jedna pčela skupila jednu čajnu žličicu peludi treba joj mjesec dana rada, osam sati dnevno. Svaka granula pčelinjeg cvjetnog praha sadrži više od dva milijuna peludnih čestica, a samo u jednoj čajnoj žličici ima više od 2,5 milijardi čestica cvjetnog praha.

Pčele skupljaju pelud i unose ga u košnicu za vlastitu prehranu, a usput u prirodi obavljaju i veoma važnu ulogu oprašivanja 80 posti biljnog svijeta. Pelud je iznimno važan za pčelinju zajednicu jer je izvor potrebnih bjelančevina, masti, vitamina i minerala. Ni jedna prirodna namirnica nema tako širok spektar hranjivih tvari. Jednoj pčelinjoj zajednici potrebno je godišnje od 20 do 30 kg peludi.

Cvjetni je prah vjerojatno jedan od najbogatijih izvora hranjivih tvari i sadrži sve nutritivne supstancije za stvaranje novog života te najveći dio hranjivih tvari za daljnji razvoj. Smatra se da je bogatiji bjelančevinama od bilo kojeg životinjskog izvora i sadrži više aminokiselina nego ista količina govedine, jaja ili sira.

Također je poznato da cvjetni prah povoljno utječe na rad muških i ženskih spolnih žlijezda zahvaljujući sadržaju prirodnih biljnih tvari koje imaju hormonalni učinak.U nekim je analizama uočeno da se, nakon mjesec dana uzimanja peludi, u 50 posto muškaraca koji imaju s poteškoćama s impotencijom stanje znatno poboljšalo, a broj spermatozoida povećao. Istraživanja također upućuju na to da pelud ima estrogensko djelovanje (učinak ženskog hormona estrogena) jer ima veliku količinu fitosterola (biljni hormon). Zato se vjeruje da ženama olakšava predmenstrualne tegobe, ublažava menstruacijske bolove i normalizira ciklus. Mješavina fermentirane i prirodne peludi te matične mliječi može pomoći kod simptoma menopauze u žena (glavobolje, inkontinencija).