Med

Jedna od najsloženijih prirodnih namirnica koju mogu proizvesti isključivo pčele je slatki proizvod kojeg nazivamo Med. Med sadrži oko 200 različitih spojeva od kojih neki još nisu do kraja poznati. Između ostalog sadrži vitamine (A, B-complex, C, D, K) i antioksidanse. Sadrži također i fruktozu, glukozu, maltozu, mineralne elemente i enzime.

Višestruka korisnost i pozitivna svojstva djelovanja meda na ljudski organizam ogledaju se u poboljšanju rada svih organa, potiče umnu i fizičku aktivnost te poboljšava otpornost organizma na infekcije i zaraze te se stoga preporuča njegova konzumacija u svim oblicima.

balint_viroexpo (10)

U svojoj proizvodnji i ponudi imamo zastupljene gotovo sve kontinentalne vrste meda: bagrem, lipa, kesten, amorfa, livadni i cvjetni med, šumski med, suncokretov med i med uljane repice, a čija svojstva opisujemo u nastavku:

Bagremov med – je med kojeg najviše vole djeca i starije osobe. Med je blagog okusa, mirisa i svijetle boje. Djeluje umirujuće, sprečava nesanicu, pomaže kod problema dišnih organa. Preporuča se djeci i starijim osobama.

Kestenov med – Med crvenkaste boje, gorkog okusa. Pomaže kod čira na želucu i dvanaestercu, kod bolesti jetre i štitne žljezde, te kronične upale želuca. Pospješuje cirkulaciju krvi
Amorfa – Amorfin med je karakteristično crvenkast, blaga mirisa i okusa. Zbog specifična sastava cijenjen je u prehrani. Opuštajuće i umirujuće djeluje nakon svakog napornog dana. Crvenkasta boja upućuje na bogatstvo mineralnih sastojaka, koji ugrađuju novu snagu u iscrpljeni ljudski organizam.

Livadni i cvjetni med – Med tamnije boje različitih nijansi skupljen na raznolikom cvijeću. Pomaže pri problemima cirkulacije, krvnih žila te srčanih smetnji. Preporuča se osobama koje pate od anemije, srčanim bolesnicima, starijim osobama i osobama sklonim niskom tlaku. Povećava snagu i tjelesnu otpornost.

Šumski med – Sadrži najviše mineralnih tvari, a naročito željeza, kobalta, mangana i folne kiseline. Preporučuje se za slabokrvne, trudnice i rekonvalescente. Najbolje ga je uzimati s voćnim sokovima i čajevima.

Suncokretov med – je jantarno žut, slaba mirisa po biljci, slatka do malo trpka okusa. Suncokretov med sadrži enzime, minerale, organske kiseline i vitamine koji su od izuzetne važnosti za ljudski organizam. Poslije vrcanja brzo kristalizira u krupne kristale i stvrdne, stoga rijetko kada ostaje u tekućem stanju duže od četrdesetak dana. Suncokretov med blagotvorno djeluje kod probavnih, plućnih i bubrežnih oboljenja, a naročito bolesti srca i krvnih žila. Ljekovito djeluje i na zarastanje rana, dermatitis, rinitis, sinusitis. Preporučuje se srčanim bolesnicima, starijim osobama kojima je potreban odmor i dodatna energija, kao i djeci u razvoju.

Med uljane repice – bogat je vitaminima i lako probavljiv, ljekovit za mnoge bolesti. Daje dobre rezultate u liječenju čireva, blagotvorno djeluje na dišne organe, čisti jetru i regulira razinu masnih kiselina u organizmu. Preporuča se uzimanje žlice meda prije doručka, rastopljen u mlakoj vodi, mlijeku, čaju ili u jabučnom octu. Zbog svoje odlične kvalitete i snažnih antibakterijskih svojstva med od uljane repice odličan je za pripremu preparata na bazi matične mliječi.